Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AP VE IB PROGRAMLARIN MUKAYESESİ

İzmir’de başarılı ve saygın okulların son dönemlerde öğrencilerin tercih nedenlerinden biri haline gelen IB (The International Baccalaureate – Uluslararası Bakalorya) ve/veya AP (Advanced Placement – İleri Düzey Yerleştirme) program uygulamaları bu programalar arasındaki farkları incelememizi zorunlu kıldı.

İzmir’de başarılı ve saygın

İzmir’de başarılı ve saygın okulların son dönemlerde öğrencilerin tercih nedenlerinden biri haline gelen IB (The International Baccalaureate – Uluslararası Bakalorya) ve/veya AP (Advanced Placement – İleri Düzey Yerleştirme) program uygulamaları bu programalar arasındaki farkları incelememizi zorunlu kıldı. Dünya çapında geçerli bir eğitim sistemine ulaşım yolu bu iki programdan geçmektedir. IB ve AP uygulamaları öğrencilerin geleceği açısından avantajlar sağlarken farklılıkları da göz ardı etmemek gerekmektedir. Konu hakkında yayınlanmış birçok inceleme bulunmakla birlikte ülkemiz öğrencileri açısından bir cümle ile özetlemek gerekirse IB mutlak yurtdışı eğitim tercihi halinde ve daha çok ABD’de eğitim için net planı ve ekonomik gücü olanların tercihidir. SEV Amerikan Koleji, Işıkkent Koleji bu programı başarı ile uygulayan okullardır. Öğrencileri Türkiye’de yeterli TYT-AYT hazırlığı yapsın ancak Avrupa kuzey ülkelerinde de diploma denklik sorunu yaşamadan hedefleyeceği üniversitelerde okusun diye tercih eden öğrenciler AP programını tercih etmektedir. Biraz daha detaylandırırsak aşağıdaki başlıklarda doğru bir inceleme yapabiliriz:

Öncelikle neyi hedefliyoruz, program bize neyi sağlıyor? AP ve IB programlarının sunduğu imkanlarda farklılıklar vardır. AP programı alacak öğrenciler ilgi alanını belirleyip bu alanda bazı yüksek öğrenim derslerini lisede okurken önceden alma imkanından yararlanabilir ve program sonunda lise mezuniyetinden sonra yeterli İngilizce ile yurt dışında bir üniversitede eğitim görebilmektedir.

Diğer yandan TYT-AYT hazırlığını da okuduğu lisede yaparak Türkiye’deki üniversitelerde de öğrenim görme hakkını kullanabilmektedir. IB programı alacak öğrencilerden net yurtdışı hedefle ilerleyenler ise küresel bir diploma hedeflemektedir. Diğer bir fark IB programında doğa bilimleri, dil, sanat ve kültür derslerini gibi programın belirlediği dersler mutlak alınır.

AP programında öğrenci ilgi alanı meslek tercihi ve ilerde okumayı arzu ettiği bölüme göre ders seçerek ilerler.Her iki programda öğrenci kazanımlarındaki farklılıklar: AP programı ile öğrenci istek duyduğu alanda eğitim görüp TYT-AYT hazırlığını da eş zamanlı yürütürken IB program uluslararası standartları temel alarak bir çerçeve belirler ve öğrenci buna göre eğitim alır.

Özetle AP programı öğrenciyi tercih ettiği akademik alanda geliştirirken, IB programları; öğrenciyi küresel çerçevede belirlenmiş düşünce, sanat, makale oluşturma gibi alanlarda geliştirmeyi hedefler.

Ders alma ve sınava girme zorunluluğu: AP yeterlilik sınavına girecek öğrencinin ders alma zorunluluğu yoktur ve online destekler tercih edilmektedir. Bazen çok iyi bir yabancı dil ve akademik branş bilgisi AP sınav başarısında kendini geliştirmiş bir öğrenci için yeterli olabilmektedir. Ancak tavsiye edilen AP derslerinin alınmasıdır. IB programında ise öğrencinin sınava girebilmek için IB programını alması gerekmektedir.

Program maliyetleri: Program maliyetleri incelendiğinde IB programları uygulayan okulların en yüksek ücretli okullar olduğu, AP programlarını uygulayan okullarda ise eğitim maliyetlerinin daha uygun olduğu gözlenmektedir. (İZVODER)

Eğitim ve Okullardaki Haberleri ilk siz okuyun.

×