Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İzmir’in En Köklü Lisesine Şok Rapor! Geçici Olarak Taşınıyor!

İzmir’in en köklü okullarından olan Özel Saint Joseph Fransız Lisesi’nin binasına ‘deprem yönetmeliğine uygun değil’ raporunun verildi.

İzmir’in en köklü okullarından

İzmir Saint Joseph’liler Derneği’nden alınan bilgilere göre; Lasalle Frerleri (Frerler Cemiyeti) tarafından 1880 yılında kurulan İzmir’in köklü lisesi Özel Saint Joseph Fransız Lisesi’nin bulunduğu binaya son yapılan kontrollerde ‘deprem yönetmeliğine uygun değil’ raporu verildiği öğrenildi. Raporun ardından 2023-2024 eğitim öğretim yılında okul geçici süreliğine Bornova’da bulunan Rota Koleji’ne taşınacak. Öğrencilerin halihazırdaki okula geri dönmesi için çalışmaların yapılacağı ve okul yönetiminin mümkün olan en kısa sürede çalışmaları tamamlamak için yoğun çaba sarf ettiği ifade edildi.

Özel Saint Joseph Fransız Lisesi’nin tamamen taşınacağına dair spekülasyonların doğru olmadığını söyleyen dernek yöneticileri, “Böyle bir şey tahayyül bile edilemez. Gerekirse mezunlar olarak biz de okulumuz için çaba gösteririz” dedi.

 

SAİNT JOSEPH TARİHİ

İzmir Saint-Joseph Lisesi’nin temelleri Lasalle Frerleri tarafından 1872 yılında atıldı.  Collège Saint-Jospeh’i inşa etmek için üzerinde eski bir bina bulunan arsayı satın aldılar. Bu binanın üzerine kurdukları okulu 1880 yılında açtılar. Okul bugün ilk kurulduğu konumda değildir. Bugün okulun ilk kurulduğu konum da tam olarak belirlenememiştir.  Yazışmalarda, Saint-Joseph Kolej’in kurulduğu arsanın konumu, “bir taraftan Güller Sokağı’na, diğer taraftan Tiyatro Sokağı’na bakan” şeklinde betimlenmiştir.  Ancak, İzmir’in 1922 Yangını’ndan sonra kentsel dönüşüm geçirmesi, bu konumun bugünkü İzmir haritasında belirsiz hale gelmesine neden olmuştur. Yine de, arsanın Cumhuriyet Meydanı ile Montrö Meydanı arasında olduğu düşünülmektedir. Dönemin okul müdürü, Paris’teki merkeze yazdığı mektupta okulu “şehrin en merkezi, en burjuva ve en sakin mahallesinde” olduğunu ifade etmiştir.

1922’de meydana gelen ve 250.000 dönümlük bir alanı küle çeviren İzmir Yangını, Saint-Joseph Kolej’i de bir enkaza dönüştürdü. Çatıdan başlayan yangın, yatakhanelere sıçradı ve tüm binayı sardı. Bina tamamen küle döndü. Bu olayın ardından Frerler, Saint-Joseph’i Alsancak’taki Saint-André Okulu’na taşıdılar ve burada 100 öğrenciyle ilk ve orta sınıflarını açtılar. Ancak, Alsancak’taki binalar, Güller Sokağı’ndaki orijinal yapılarına kıyasla daha küçük ve gösterişsizdi. Zamanla, okulun yapısı büyüdü ve değişti. 1923’te kuzey cephesine zemin katında sınıflar eklenirken, üst katta Frerlerin lojmanı olarak kullanılan iki katlı bir bina inşa edildi. 1933 yılında ise doğu cephesine Frerler için iki katlı bir bina eklenirken, bugünkü Forum olarak bilinen alanda yağmurlu havalarda öğrencilerin barınabileceği geniş bir sundurma inşa edildi. Bu sundurma ile bahçe arasında yer alan yel değirmeni, okulun sembolü haline geldi.
Saint-Joseph Lisesi,  1979 yılına kadar sadece erkek ortaokulu olarak eğitim verirken, bu tarihten itibaren kız öğrencileri de kabul etmeye başladı. 1987 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’ndan alınan izinle lise sınıfları açıldı. Ancak, 1997 tarihli 8 Yıllık Kesintisiz İlköğretim Kanunu ile ortaokul sınıflarının ilköğretime bağlanması sonucu aşamalı olarak bu sınıflarını kapattı ve 2002 yılından itibaren yalnızca lise olarak Türk Eğitimine hizmet sunmaya devam etmektedir.

SAİNT JOSEPH’İN ÜNLÜ MEZUNLARI

Karel Dutilh (vergi rekortmeni turizmci)

Muharrem Kayhan (TÜSİAD eski Başkanı)

Hilmi Kayhan (işinsanı)

Jacky Pardo (vergi rekortmeni işadamı)

Şakir Erman (milli voleybolcu)

Önder Limoncuoğlu (avukat)

Mustafa Besimzade (işinsanı)

Gündüz Turanoğlu (turizmci)

Emin Erman (voleybolcu-turizmci)

Enis Berki (işinsanı)

Ahmet Sukuti Tükel (gazeteci)

Ömer Kuyaş (işinsanı)

Selim Bonfil (işinsanı)

Prof. Ali Çarkoğlu (akademisyen)

Ahmet Kilimci (turizmci)

Prof. Baskın Oran (akademisyen-yazar)

Bülent Şenocak (işinsanı-yazar)

Murat Birsel (gazeteci)

Gündüz Turanoğlu (turizmci)

Soli Özel (akademisyen)

Nesim Varon (işinsanı)

Bünyamin Varon (işinsanı)

Doğan Dirik (işinsanı)

Cemal Özgörkey (işinsanı)

Mehmet Refik Soyer (işletmeci)

Moiz Eskinazi (sanayici)

Alex Baltazzi (duayen turizmci)

Uğur Yüce

Eğitim ve Okullardaki Haberleri ilk siz okuyun.

×