Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sosyal Statü Kolejleri

İnsanların toplu yaşamaya başladığı çağlardan bu yana eğitim, insanlığın en büyük ortak mirası ve aynı zamanda ortak sorunu olmuştur. Eğitimde üzerinden statü arayışı iki başlıkta tezahür eder: birincisi, öğrencinin eğitim süresi boyunca ilişkisini geliştireceği öğrenci arkadaşları ile geliştirdiği sosyal ağdır ki bu olumlu sonuçlar doğurur.

İnsanların toplu yaşamaya başladığı

İnsanların toplu yaşamaya başladığı çağlardan bu yana eğitim, insanlığın en büyük ortak mirası ve aynı zamanda ortak sorunu olmuştur. Eğitimde üzerinden statü arayışı iki başlıkta tezahür eder: birincisi, öğrencinin eğitim süresi boyunca ilişkisini geliştireceği öğrenci arkadaşları ile geliştirdiği sosyal ağdır ki bu olumlu sonuçlar doğurur.

İkinci statü başlığı ise evladını gönderdiği okul üzerinden velinin sosyal statü belirleme çabasıdır. Bu, eğitime ilişkin en tehlikeli, en gereksiz ve en zararlı başlıktır. Aileler bazen çocuklarının aldığı eğitimle değil, gittiği okula ödedikleri bedelle övünerek bu sosyal statüyü belirlemeye başlarlar. “Benim …. Koleji’nde okuyor, ay sormayın bu sene 1 milyon TL ödedik,” derler. Zaten cümlenin başında söylediği şey ne çocuğun eğitimi ne de başka bir şeydir; ödedikleri parayı anlatmak bunun üzerinden statü belirlemek istiyorlar. 

Sosyal statü etiketi için bir öğrenciyi bir okula göndermek, bir çocuğa yapılabilecek en büyük kötülüktür. Aslında sosyal statü tanımlayan okulların birçoğu, çok büyük reklam bütçeleri ile kamuoyunun bu ihtiyaçlarını dikkate alarak bir statü okulu olma yolunda mücadele ederler. Eğitimin evrensel prensiplerine baktığınızda, çoğu zaman bu sosyal statü okullarında eğitime ilişkin bilimsel çalışmalar, AR-GE’ler, araştırmalar ve çocukların gelişimi için projeler, programlar göremezsiniz.

Ülkemizde bu konuda birçok aile çok ciddi baskı altındadır. Özellikle bu konuda annelere çok görev düşmektedir. Okul yada kolej tercihleri yapılırken anneler statü baskısı altındadır ve çocuklarına zarar verebilmektedir.

Birçok okul, esasen eğitimin evrensel değerlerini çok önemseyen, bilimsel metotlarla çocukların gelişimi için çok ciddi çalışmalar yapan, projeler geliştiren fedakâr öğretmenleri ile öğrencilerini aydın ve dünyayı doğru okuyan çocuklar olarak yetiştirmek için çaba göstermektedir. Ancak bu okullar velilere statü belgesi vermediği için maalesef arzu ettikleri düzeyde öğrenci kaydı yapamamaktadırlar. Bu okulların eğitim maliyetleri daha yüksektir, öğretmen maliyetleri de daha yüksektir ama veliler sosyal statü peşinde koştukça o okullara statü bedeli öderler. Mücadele eden okullarsa savaşmaya devam ederler.

Bunun doğrudan bir çözümü yoktur. Burada yazacağımız iki satır yazıyla da velileri statü arayışından kurtarıp gerçekten eğitim veren kuruluşlara yönlendirmek mümkün değildir. Çünkü zaten hangi veli ile konuşsanız, bunu statü için yaptığını söylemeyecektir, yada bunun farkında bile değillerdir; Statü satın aldığı okuldaki eğitimin iyi olduğu için o okulu tercih ettiğini söyleyecektir. Yani bu sosyal tiyatro bilerek ya da bilmeyerek hep oynanacaktır. Ama emin olun, birçok evlat, birçok çocuk bu statü arayışı içinde heba olmaktadır ve bir yandan çok değerli eğitim kadroları, çok büyük mücadeleler verdikleri halde yetiştirecekleri çocuklara arzu ettikleri düzeyde ulaşamamaktadır.

Ama bir umut, bu yazımızla bir çocuk kurtarsak belki dünyayı kurtarabilir. Çocuklar söz konusu olunca markanın statüsünü taşımak yerine gerçekten eğitim veren kuruluşları araştırıp onlara yönelmek, çocuklar için yapılacak en büyük iyiliktir. Anneler, dikkat! Çocuklarınız üzerinden Statü peşinde koşmayın, eğitim peşinde koşun. Çocuklarınız sizden çok şey bekliyor, gözlerinizin içine bakıyor. Siz altın gününde ya da doğum günlerinde, partilerde arkadaşlarınıza “Bizim oğlan ……. Kolejinde diyebilmek için çocuğunuzun orada çektiği ıstırapların hiçbirinin farkında olmayabilirsiniz.

Sonuç olarak, eğer okulu seçerken dışarıdan ne denildiği önemli değilse ve kararınızı verirken “Oh, falan koleje gitti, ne güzel. Artık rahatça çevrede ‘Oğlum şu okulda’ diyebileceğim,” düşüncesi aklınızın bir yerlerinden geçiyorsa, siz çocuğunuzun iyi eğitim alması için bir okula vermediniz; psikolojik tatmin için, sosyal statü için bir okul tercih ettiniz. Bunu unutmayın. Biraz kendinizi sorgulayın ve çocuklarınızı iyi okullara veya mutlaka bir koleje verecek iseniz iyi bir koleje verin. Kolejlerde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli eğitim yuvalarıdır. Burada dikkatinizi çekmek istediğimiz konu kolej karşıtlığı değil evlatlarınızı daha fazla reklam parası ödeyen statü kolejleri yerine iyi kolejleri bulup onlara göndermenizdir. 

Eğitim ve Okullardaki Haberleri ilk siz okuyun.

×